En kväll, fyra exponeringar och en obruten horisont

Den analoga fotograferingsprocessen är otymplig och långsam jämfört med den moderna digitala arbetsflödet. Inte så mycket om du bara jämför själva processen att ta bilder med till exempel en analog 35 mm SLR och en modern digital SLR. Du kan exponera många negativ om du har gott om 35 mm film. Nej, arbetet före och efter fotograferingen skiljer sig mest när det gäller analog fotografi. Att ladda filmen, bearbeta filmen, göra utskrifter i ett mörkrum eller kanske digitalisera negativen med en skanner eller andra analoga till digitala lösningar. Allt det tar mycket tid i anspråk.

För ett par dagar sedan återvände jag till ett långvarigt projekt som jag arbetar med. Projektets namn har ändrats flera gånger under den period jag har arbetat med det, så jag skriver inget idag. Hur som helst var resultatet, som nämnts ovan, fyra exponeringar under den kvällen. En anledning till det tilsynes magra resultatet var att jag valde att fotografera med en storformatskamera på 4x5 tum. Med en storformatskamera är allt besvärligt och framför allt långsamt. Du måste ladda ett och ett filmark i filmhållarna som tar två ark per hållare. Sedan, med en mörk duk över baksidan av kameran och ditt huvud, bestämmer du din komposition och kamerainställningar.

Spänningen och förväntningen innan men får se resultatet är en av anledningarna till att jag också arbetar med analog fotografi. Och som det verkar blev de fyra exponeringarna fina.

Ett av de fyra negativen från den kvällsfotograferingen mot himlen.

Andreas Palmén

Main site of Andreas Palmén - a fine art and freelance photographer based in Umeå in northern Sweden. Andreas is a former assistant to Vanity Fair photographer Jonas Fredwall Karlsson. He is also a scientist with a MSc and PhD studies in biology.

https://www.andreaspalmen.art
Föregående
Föregående

Gästspel på sociala medeier och företagsutveckling

Nästa
Nästa

Utgången film och några nya perspektiv